Translate

2013. január 5., szombat

Marokkói paradicsomos húsgombócok tojással - azaz Tajine de kefta




Akik olvassák a blogot, azok tudják, hogy nálunk minden népszerű, ami gombóc alakú. Főztem már görög húsgombócot, csináltam svédet, sütöttem sajtból, töltöttem sárgabarackkal.  Ma megint húsos változat jön: kefta egyenesen Marokkóból. Méghozzá tajine-ben készítve, de ha nincs tajine-unk, készítsük el nyugodtan jénaiban, kacsasütőben vagy egy kis tepsiben.
A tajine de kefta egy paradicsomos mártásban sült húsgombóc, amibe a végén még tojásokat is ütnek és addig sütik őket, amíg a sárgájuk krémes nem lesz.
Egyetlen speciális fűszer kell hozzá, a római kömény, de ehhez a magyar szupermarketekben is könnyen hozzájuthatunk. Ha meg ezen kívül akadna még egy kis ras-el-hanout ( Észak-Afrikában turistáskodva olcsón vehetünk, Brüsszelben pedig bármelyik piacon), akkor teljesen autentikus lesz.  Ha pedig utálják ezt az ízvilágot, egyszerűen hagyják ki a római köményt, anélkül is különleges.
Marokkóban ezt a "celibataire"-ek, azaz az "egyedülállók", agglegények és aggleányok, szinglik, minglik ételének hívják, mert a családosokat nyilván bonyolultabb ételekkel kápráztatják el. Brüsszeliek megint csak előnyben, mert ők készen vehetik a fűszerezett darált húst is (például Alinál az Abbatoir-on), 
Utánanéztem a receptnek a net-en és egy kicsit átdolgoztam. Sült paprikát tettem a paradicsomszószba, így sokkal finomabb lett és a családom szerint lecsó íze van... Melegítve még finomabb. Köretnek friss fehér kenyeret vagy ha hozzájutunk, marokkói lepénykenyeret adjunk.




A Bonjour Möszjő bácsi-n még 3 puszit adunk Bob-nak. De ki az a Bob?

Hozzávalók

A mártáshoz

3 paradicsomkonzerv
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
cayenne-i bors
1 kiskanál római kömény
1 kaliforniai paprika
1 evőkanál pirospaprika
1 kiskanál ras-el-hanout
1 kis csokor petrezselyem 
3 evőkanál olívaolaj

A húsgombócokhoz

1 kg darált hús (marha vagy bárány)
1 fél kiskanál őrölt római kömény
1 fél kiskanál őrölt gyömbér 
1 negyed kiskanál őrölt fahéj
1 csokor koriander zöld felaprítva (elmaradhat)
1 kiskanál pirospaprika
só, bors

A kaliforniai paprikát vékony csíkokra vágjuk és az olívaolajon  megsütjük. Ha elkészült kivesszük és félretesszük.A szószhoz apróra vágjuk a megtisztított vöröshagymát és a fokhagymát. A felforrósított olívaolajon először megfuttatjuk a hagymát (2 percig), és utána hozzáadjuk a fokhagymát. Nem szabad megpirítani, csak párolni. Majd rászórjuk a római köményt és az őrölt pirospaprikát, vigyázva, hogy nehogy megégjenek. Ezután hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, sózzuk, borsozzuk, cayenne-i borssal, ras-el-hanout-val ízesítjük. Beletesszük a sült paprikát és takaréklángon főzzük még 15-20 percig. 
Míg a mártás fő, összegyúrjuk a darált húst a fűszerekkel és pingponglabdányi gombócokat gyúrunk belőle. 
Az elkészült szószt egy tajine-be vagy egy olyan edénybe tesszük, amelyet a sütőbe tudunk tenni. Belerakjuk a gombócokat. (Akkora edényt válasszunk, amelyben a szósz ellepi a gombócokat.) 
Erős lángon fedővel vagy alufóliával lefedve 25 percig sütjük. Ha a gombócok megsültek, 4 tojást ütünk az ételbe, vigyázva, hogy egyben maradjanak. Addig sütjük, amíg a fehérje meg nem szilárdul és a tojások sárgája krémesre nem sül. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.