Translate

2014. szeptember 24., szerda

Caponata - Szicíliai padlizsánragu hidegen-melegen


Amikor a caponata-ról először olvastam, azt hittem olyasmi, mint a franciák ratatouille-ja,( hasonló a mi lecsónkhoz, csak van benne padlizsán és cukkini is). Valójában egészen más. Jó melegen, jó hidegen, jó pirított kenyérre kenve, jó tésztával, jó mindenhogy. Mielőtt először ettem volna, már olvastam a receptjét Frances Mayes: Édes élet Itáliában című könyvében. (Ő írta a nagy sikerű Napsütötte Toszkáná-t, amiből film is készült). Egy teljes fejezetet szentel Szicíliának, a végén néhány recepttel, többek között a caponata-éval is. Ebből és Jamie Oliver receptjéből gyúrtam össze a saját verziómat, ami még a padlizsánt nem különösebben kedvelő családomnál is nagy sikert aratott.
A caponata egyik titka a nagyon jó minőségű, érett paradicsom, amit elég nehéz beszerezni. Ezt hámozott paradicsomkonzervvel és paradicsompürével oldja meg az írónő, amibe néhány, apróra vágott, aszalt paradicsomot is belekever. Frissel biztosan finomabb, de a flamand melegházi paradicsomokkal ez nem működik. Jót tesz neki néhány szardellafilé, ezt a gyerekek miatt mellőztem. Mayes sütőben süti a padlizsánt, Jamie Oliver serpenyőben - utóbbi módszerrel szerintem sokkal finomabb lesz. Az olajbogyó lehet vegyesen fekete és zöld, egy kicsit aprítsuk fel, de ne nagyon kicsi darabokra. A kapribogyót is érdemes kicsit összevágni.
Ha előételként tálaljuk, akkor pirított kenyeret adjunk hozzá. Csináltam mellé egy cukkinisalátát Jamie Oliver receptje alapján, így pont elég volt egy könnyű vacsorára.




Ez a caponata receptje:


Hozzávalók:

2 nagy padlizsán
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem szára és levele
2 evőkanál kapribogyó (leöblítve)
fél csésze (kb. 10-15 szem) kimagozott olajbogyó
1 doboz hámozott paradicsom-konzerv
1 evőkanál paradicsompüré
4-5 szárított paradicsom apróra vágva(elmaradhat)
1 teáskanál szárított oreganó
2 evőkanál fehér borecet
1 kávéskanál cukor
só, bors
3-4 evőkanál olívaolaj

A padlizsánt 1,5 cm-es kockákra vágjuk, egy nagy tálba tesszük, besózzuk és valamivel lepréseljük. 10 percig állni hagyjuk, kinyomkodjuk a levét. Olívaolajon átpirítjuk (több adagban célszerű csinálni, hogy tényleg piruljon). Közben apróra vágjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a petrezselyem szárát. Amikor az összes padlizsán elkészült, visszatesszük a kockákat a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a petrezselyem szárát. 3-4 percig együtt pirítjuk, majd meglocsoljuk a borecettel. Amikor az ecet elpárolog, megszórjuk oreganóval és borssal. Hozzáadjuk a petrezselyemlevél kivételével az összes többi hozzávalót. 15 percig takaréklángon pároljuk. Ha kell, tegyünk még hozzá ízlés szerint ecetet, cukrot, esetleg sót. Végül szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

Copyright

Az oldalon megjelenő fotók és írások a szerző tulajdonát képezik. Azokat kizárólag engedéllyel, a forrás megjelölésével lehet felhasználni.